KRKONOŠE SEVERNÍ MORAVA A SLEZSKO STŘEDNÍ MORAVA JIŽNÍ MORAVA VYSOČINA VÝCHODNÍ ČECHY ČESKÝ RÁJ ČESKÝ SEVER SEVEROZÁPADNÍ ČECHY ZÁPADOČESKÉ LÁZNĚ PLZEŇSKO ŠUMAVA JIŽNÍ ČECHY PRAHA OKOLÍ PRAHY PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY
CHODSKO
  Dopravní přístupnost
Informační centra
Města a obce
Osobnosti a rodáci
Destinační management
 
Příroda a její ochrana
  Chráněná krajinná území
Přírodní zajímavosti
Jeskyně a propasti
Vrcholy, hřebeny, sedla
Fauna a flora
Naučné stezky
 
Kultura, zábava, sport
  Kultura a zábava
Sport a relaxace
Zimní sporty
Katalog KUDY Z NUDY
Aktivní dovolená
 
Památky a zajímavosti
  Památky a architektura
Církevní památky
Hrady a zámky
 
Turistika a volný čas
  Agroturistika
Pěší turistika
Cykloturistka
Vodní turistika a sporty
Vinařská turistika
 
Lázeňství
  Lázeňská zařízení
Lázeňské domy a sanatoria
Lázeňská procedura
Přírodní léčivé zdroje
 
Kongresová turistika
  Výstavy a výstaviště
Kongresová centra
Výstavnictví a propagace
 
Ubytování a stravování
  Autokemp, kemp, tábořiště
Hotely, penziony
Chaty a chalupy
Rekreační areály
Další ubytování
Restaurace
Příjemné posezení
Gastronomické speciality
 
Království perníku

07 Chodsko [ Turistická oblast ]

ČERCHOV - NEJVYŠŠÍ VRCHOL CHKO ČESKÝ LES CHODOV ZÁMEK TRHANOV ÚJEZD U DOMAŽLIC, RODIŠTĚ  JANA SLADKÉHO -           KOZINY KLENČÍ POR ČERCHOVEM DOMAŽLICE NAUČNÁ STEZKA ´PO STOPÁCH JIRÁSKOVY LUCERNY´ HRAD RÝZMBERK ZÁMEK  HORŠOVSKÝ TÝN KOLOVEČ ČEČOVICE NAUČNÁ STEZKA ´PO STOPÁCH JIRÁSKOVY LUCERNY´ ZÁMEK TRHANOV ÚJEZD U DOMAŽLIC, RODIŠTĚ  JANA SLADKÉHO -           KOZINY HRAD RÝZMBERK KOLOVEČ KLENČÍ POR ČERCHOVEM ZÁMEK  HORŠOVSKÝ TÝN CHODOV DOMAŽLICE ČERCHOV - NEJVYŠŠÍ VRCHOL CHKO ČESKÝ LES ČEČOVICE TO 07 Chodsko
...krajem pohádek a Psohlavců...
Ačkoli každá turistická oblast má svou zvláštní atmosféru, která jí dodává kouzlo jedinečnosti, Chodsko mezi nimi přesto vyniká. Je zkrátka jiné - nesmírně zvláštní, přitažlivé a výjimečné svým nářečím, obyčeji, bohatými kroji i kulinářskými specialitami. Rázovité Chodsko, kde silně zakořenily regionální tradice, odedávna lákalo spisovatele. Pro širokou čtenářskou obec je objevil A. Jirásek svým historickým obrazem Psohlavci, ale část života Chodsku zasvětili například J. Dobrovský, F. Palacký, K. J. Erben či B. Němcová. Pokud se vypravíte v jejich stopách, měli byste především prozkoumat jedenáct historických privilegovaných vsí, kde žili Chodové, odměňovaní českými panovníky za ozbrojenou strážní službu na hranicích. Nezapomeňte na letní radovánky u přírodních vodních nádrží Babylon a Regent, projděte se po hřebenech Českého lesa, nahlédněte do sousedního Bavorska, vyšplhejte na rozhlednu na Čerchově. Sami zjistíte, že kouzlu Chodska nikdo neodolá - a vy určitě nebudete výjimkou.

- Čečovice - na návrší na návsi cihlový kostel sv. Mikuláše ze 14. století, jedna z nejstarších církevních staveb západních Čech.
- Čerchov - nejvyšší vrchol Českého lesa (1042 m) s kamennou rozhlednou, kruhový výhled na jihovýchodní Šumavu s Javorem, Roklanem, Luzným a Ostrým, za dobré viditelnosti jsou vidět Alpy, Krušné hory, Plzeň, Radyně a Brdy.
- Domažlice - středisko Chodska se středověkým městským hradem; muzeum s bohatými etnografickými sbírkami. Dominantou města obdélníkové náměstí s mírně nakloněnou válcovou šikmou věží gotického farního kostela.
- Historické chodské obce - Draženov, Chodov, Klenčí pod Čerchovem, Klíčov, Chodská Lhota, Mrákov, Pocinovice, Postřekov, Stráž, Tlumačov a Újezd
- Zámek Horšovský Týn - originální renesanční zámek s raně gotickou kaplí. Několik prohlídkových okruhů, pozoruhodné zámecké sbírky, ukázky zámeckého bydlení od 16. do 20. století, stálá výstava osvětlovacích těles, nádobí, osobních a cestovních potřeb, porcelánu, hraček a kočárků.
- Klenčí pod Čerchovem - prastará chodská obec s muzeem zdejších rodáků, spisovatelů J. Š. Baara, J. Vrby a hudebního skladatele J. Jindřicha. Nedaleké Výhledy s Baarovým pomníkem a impozantní vyhlídkou na Chodsko.
- Koloveč - sedm generací dlouhá rodinná tradice výroby modré kolovečské keramiky v rodině Volfů. Muzeum techniky a řemesel s dobovým vybavením řemeslnických dílen.
- Hrad Rýzmberk - zřícenina pomezního gotického hradu z druhé poloviny 13. století nad Kdyní. Kamenná věž s cimbuřím slouží jako rozhledna, výhled na část Domažlicka a Český les. Na protilehlém vrcholku rozhledna Koráb.
- Újezd - rodiště Jana Sladkého-Koziny (1652-1695), vůdce chodského povstání, popraveného v Plzni. Pamětní síň na Kozinově statku, na nedalekém strážném vrchu Hrádek Kozinův pomník (Č. Vosmík).
- Zámek Trhanov - barokní zámek ze 17. století založil Volf Maxmilián Lamingen z Albenreuthu alias Lomikar, zapsaný v českých dějinách jako odpůrce Chodů při jejich povstání. Necelý rok po Kozinově popravě zemřel právě na trhanovském zámku, čímž se údajně splnilo Kozinovo pozvání na Boží soud do roka a do dne.
- Naučná stezka Po stopách Jiráskovy Lucerny - 14 km dlouhá stezka z Osvračína do Staňkova. Informační tabule nabízejí zajímavý výklad, že Pasecký mlýn v Hlohové byl pro A. Jiráska místem děje jeho pohádkové hry Lucerna.

UMÍSTĚNÍ

NA ÚZEMÍ TURISTICKÉ OBLASTI EVIDUJEME


Typ záznamu: Turistická oblast
AKTUALIZACE: Kateřina Vlášková (TO 07) org. 2, 02.05.2006 v 08:41 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®
Vyhledávání
  Vyhledávací centrum
Rejstřík oblasti
Databanka akcí
 
Regiony a oblasti ČR
  Turistické regiony ČR
Turistické oblasti ČR
Pohádkové regiony
 
ZPRÁVY A AKTUALITY
  Tiskové zprávy
Aktuality
Sněhové zpravodajství
 
Služby pro turisty
  Informační centra
Průvodcovské služby
Tlumočníci a překladatelé
Bankovní služby
Turistický produkt
 
Kalendář akcí oblasti
  Akce pro děti
Kino, divadlo, výstavy
Folklorní akce a festivaly
Turistické akce
Kalendář kongresů, konferencí
Kalendář veletrhů a výstav
 
Folklor a tradice
  Etnografický region
Etnografický subregion
Folklorní sdružení
Folklorní soubory
Folklorní festivaly
Lidové tradice a zvyky
Lidová řemesla a výrobky
 
KLUB ČESKYCH TURISTŮ
  Krajská oblast KČT
Odbor KČT
Turistické odznaky a známky
 
Regionální rozvoj
  Regiony a sdružení
Investiční příležitosti
Průmyslové zóny
Nemovitosti na prodej
Průmyslová výroba
Potravinářská výroba